Definitie

 CHIBZUIÁLĂ, chibzuieli, s.f. Faptul de a (se) chibzui. * Loc. adv. şi adj. Cu chibzuială = (în mod) chibzuit, bine gândit. Fără chibzuială = (în mod) necugetat. * Loc. vb. A sta la chibzuială = a chibzui. [Pr.: -zu-ia-] – Chibzui + suf. -eală.(DEX ’98, valeriu)

CHIBZUIÁLĂ s. chibzuinţă, chibzuire, cuminţenie, cumpăt, cumpătare, înţelepciune, judecată, judiciozitate, măsură, minte, moderaţie, raţiune, socoteală, socotinţă, tact, (livr.) continenţă, (rar) cuminţie, ponderaţie, temperanţă, (pop.) scumpătate, (înv. şi reg.) sfat, (înv.) sămăluire, socoată, tocmeală, (fam.) schepsis, (fig.) cumpăneală, cumpănire. (Procedează cu multă ~.) (Sinonime, siveco)

Octavian Râșniță, Maestro DEX, versiunea 2.6., s.v. „chibzuială.”

Un cuvînt spus la vremea potrivită, este ca nişte mere de aur într’un coşuleţ de argint. (Solomon)

Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvînt nefolositor, pe care-l vor fi rostit. Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, şi din cuvintele tale vei fi osîndit. (Isus)

Dacă crede cineva că este religios, şi nu-şi înfrînează limba, ci îşi înşeală inima, religiunea unui astfel de om este zădarnică. (Iacov)

Toate soiurile de fiare, de păsări, de tîrîtoare, de vieţuitoare de mare se îmblînzesc, şi au fost îmblînzite de neamul omenesc, dar limba niciun om n’o poate îmblînzi. Ea este un rău, care nu se poate înfrîna, este plină de o otravă de moarte. Cu ea binecuvîntăm pe Domnul, şi Tatăl nostru, şi tot cu ea blestemăm pe oameni cari sînt făcuţi după asemănarea lui Dumnezeu. (Jacov)

Toţi greşim în multe feluri. Dacă nu greşeşte cineva în vorbire, este un om desăvîrşit, şi poate să-şi ţină în frîu tot trupul. (Iacov)

Chiar şi lucrurile neînsufleţite, cari dau un sunet, fie un fluier sau o alăută: dacă nu dau sunete desluşite, cine va cunoaşte ce se cîntă cu fluierul sau cu alăuta? Şi dacă trîmbiţa dă un sunet încurcat, cine se va pregăti de luptă? Tot aşa şi voi, dacă nu rostiţi cu limba o vorbă înţeleasă, cum se va pricepe ce spuneţi? Atunci parcă aţi vorbi în vînt. Sînt multe feluri de limbi în lume, totuş niciuna din ele nu este fără sunete înţelese. (Pavel)

3 thoughts on “Definitie”

  1. Eugen, vad ca ai inchis comentariile ta textul despre shiboletsi. Ai vreun motiv anume? Am tot aminat sa scriu, din lipsa timpului si acum nu se mai poate

    • Nu am închis intenționat. Cred ca este un set-up automat. O să-l deschid, dacă îmi dau seama cum.

      • Mergeţi la Control Panel, Settings (ultima din meniu), Discuţie (nu ştiu cum apare în eng., dar e despre gestiunea comentariilor), şi acolo aveţi probabil o bifă la opţiunea de blocare automată a comentariilor pentru postările mai vechide Z zile.

Răspunde