1. Introducere:

Azi am auzit acum dintr-o a treia sursă independentă că Dr. Corneliu Constantineanu ar fi fost pus în poziția să își dea demisia din postul de rector al ITP din București. O declarație oficială n-am văzut încă.  Motivul? Promovează crislamul, prin faptul că l-a invitat pe Dr. Miroslav Volf de la Yale la conferința anuală a instituției. Ori, Dr. Volf este considerat de cei ce au provocat această situație unul din teologii fondatori ai crislamului prin faptul că a fost unul din contribuitorii la formularea răspunsul Universității Yale la o scrisoare deschisă adresată de un grup de profesori și clerici musulmani lumii creștine intitulată pe scurt A Common Word.  Amândouă documentele – scrisori deschise – au devenit documente publice semnate de personalități de partea musulmană, și respectiv, de partea creștină.  În plus, în cartea sa ocazionată de acest context, intitulată Allah: Un răspuns creștin, Volf argumentează că creștinii și musulmanii se închină aceluiași Dumnezeu.

După cum se vede, povestea are o mulțime de dimensiuni, ca să nu mai vorbim de contextul românesc în care, surprinzător, povestea a ajuns după 2-3 ani de la origine.  Nu cunosc contextul românesc prea bine, dar știu că lumea șușotește cum că forțarea demisiei lui Constantine nu ar avea de-a face doar cu crislamul domniei sale ci și cu anumite aspecte politic-religioase, legate de mutarea ITP-ului din București în cadrul universității pe care penticostalii doresc să o construiască la Cluj.

În America, luptătorii anti-crislamiști îl consideră pe păstorul Rick Warren (Southern Baptist) ca fiind cel mai mare crislamist între evanghelici, acuzație pe care, în disperare că nu mai poate scăpa de ea, Warren a numit-o „minciuna care refuză să moară.”

Nu intenționez să mă ocup în toate dimensiunile subiectului aici. Sper să reușesc la un moment dat să mă ocup separat de documentele menționate mai sus și poate să le comentez pe blog.  De asemenea, intenționez să fac o recenzie la cartea provocatoare de scandal a lui Volf, dacă o alta nu apare între timp în limba română.  În acest post intenționez ceva mai modest, și anume, să dau cititorilor de limbă română un pic de perspectivă asupra crislamului. Dacă dihania face ravagii prin România, iaca, măcar să știm de unde vine!

2. Tipuri de crislam

Există mai multe sensuri sau contexte în care este pomenit un fel sau altul de crislam.  Cel ce a ajuns pe la noi este de un anumit fel, și merită să-i știm contextul.  Iată în continuare câteva tipuri de crislam:

Crislam: Religie sincretistă în Nigeria, descrisă de Wikipedia.  În Lagos, Nigeria, există cam 1500 de practicanți divizați în două ramuri.  A fost fondată în 1970 de un oarecare Tela Tella, după ce s-a întors din pelerinajul musulman. Aderenții acestei religii practică așa-numit-a „alergare eliberatoare” asemănată de ei înconjurării Ierihonului de Iosua, sau înconjurării Kaabei – moscheea cubică cea mai sacră de la Mecca, a musulmanilor. Adepții acestei religii au anumite slujbe care combină practici creștine și musulmane.  Deși, din cât înțeleg eu, acceptă atât Biblia cât și Coranul, fondatorul consideră că amândouă cărțile sunt incomplete, și se preocupă cu scrierea uneia noi. Oricum, aceasta este o mișcare minoră, pe care nu cred că prea mulți oameni cu scaun la cap (de unde o fi venind expresia?) o iau în serios.

Crislam: O religie universală imaginată de Arthur C. Clarke, autorul romanului științifico-fantastic A Space Odyssey. Pentru relația dintre carte și filmul cu același nume (sau lipsa ei) vezi Wikipedia, din nou.

Crislam: o încercare de supraviețuire măcelului creștinilor de către musulmani.  Dată fiind persecuția și vărsarea de sânge creștin de către musulmani se pare că unii susțin că ai putea fi creștin pe ascuns, între musulmani, continuând să mergi la moschee dar să te închini de fapt lui Isus.  Unii afirmă că acesta s-ar putea aplica și creștinilor care se pocăiesc între evrei și sunt ostracizați de familiile lor dacă se declară creștini în mod public. Într-un comentariu radio, William Lane Craig exprimă opinie pertinentă despre aceasta.

Crislam: Religia sincretistă universală a zilelor de pe urmă, când va fi un guvern universal condus de Antihrist și o religie universală.  Crislamul este identificat astfel în mișcarea „ghicitorilor profetici” contemporani.  Mișcarea profetică contemporană își are originea între evanghelicii din Marea Britanie a sec. xviii-xix, în jurul unor personalități ca Edward Iwing, J.N. Darby, Henry Drummond, etc.. Pe traiectoria ei s-a format dispensaționalismul între evanghelici, și în context contemporan, o serie de așa-numiți profeți se preocupă cu identificarea semnelor zilelor de pe urmă în evenimente contemporane, cum ar fi formarea statului Israel, formarea Uniunii Europene, evenimentele din Ucraina și Palestina, etc..

Îi numesc pe aceștia „ghicitori profetici,” pentru că de fapt, asta fac: ghicesc, dau rateuri, se răzgândesc, își reformulează profețiile, și tot așa.  După părerea mea, unii din ei ar face mai bine să se apuce de ghicit în cafea.  Ghicitul în cafea ar fi cam tot atât de eficient, dar mai puțin decepționant și mult mai puțin păcătos decât să ghicești în Scripturi.  Oricum, aceasta este ceea ce ne interesează în contextul talmeș-balmeșului românesc.

3. Crislamul ghicitorilor profetici: Religia universală a zilelor de pe urmă

Până mai dăună-zi, Jack Van Impe și Rexella, soția lui, aveau un program profetic la Trinity Broadcasting Network în care explicau intens cum viziunea din cartea profetului Daniel prevestea renașterea Imperiului Roman în zilele de pe urmă, reîntrupat în Uniunea Europeană. Uniunea ar fi și fiara cu zece coarne din Apocalipsa. Cele zece coarne fiind zece state ale Uniunii.  Cum Uniunea nu a stat cu zece state, ci după Grecia (al zecelea stat), au intrat în uniune multe altele, treaba profeților s-a încurcat. În plus, lui Jack i-a căzut fisa mai recent că în viziunea lui Nebucadnețar interpretată de Daniel, chipul mare visat de împărat avea două picioare nu doar unul, deci ultimul imperiu din istorie nu putea fi doar unul Roman, renăscut. Ca atare, duhul ghicirii i-a dat lui Jack o nouă interpretare, anulând-o pe cea veche (vezi clipul alăturat, după min. 19).  Zic, duhul ghicirii, pentru că Duhul Sfânt dat profeților nu ghicește, nici nu se răzgândește.

Care este noua interpretare? Pe scurt:

Fiara cu 7 capete din Apocalipsa înseamnă 7 împărății (7 împărați) în istorie. Cinci au fost (Egipt, Asiria, Babilon, Medo-Perșii, imperiul Grec). Una era când profețea Ioan (Imperiul Roman), și una va veni: o împărăție universală în zilele de pe urmă.  Imperiul de pe urmă nu va fi doar Imperiul Roman renăscut, ci unul combinat prin unirea Romei cu Islamul. Că de aia are chipul din Daniel două picioare.

Care sunt cele zece coarne ale fiarei?  Pe scurt, cum spuneam, prima dată au fost zece state europene, adică până la intrarea Greciei în Uniune. Acu, că sunt 28 de state, interpretarea nu mai ține.  Ca să nu mai zic că privind vechea interpretare, întotdeauna m-am întrebat de ce n-ar putea dracu avea și vreun corn prin America, Africa sau Asia! Ce i-a spus duhul ghicirii lui Van Impe mai nou? Iată reinterpretarea cele 7 coarne, primită prin inspirație (citește ghicire) profetică doar cu câteva zile înainte de programul tv respectiv: 10 coarne sunt 10 diviziuni ale imperiului universal. Și anume:

  1. NAFTA (Tratatul Nord-American)
  2. America de Sud
  3. Noua Zeelandă și Australia
  4. Europa de Vest
  5. Europa de Est (oare România unde este?)
  6. Japonia și Orientul Îndepărtat
  7. Sudul Asiei
  8. Asia Centrală
  9. Africa de Nord și Orientul Mijlociu
  10. Restul Africii

Gata! Avem cele 7 imperii/împărați, avem și fiara/guvernul mondial precum și cele 10 coarne ale fiarei! În sfârșit, cu mult entuziasm putem declara: Isus poate veni în orice zi! De parcă până acum n-ar fi putut-o face!

O, nu! Stai un pic! Lipsește ceva. Nu doar un guvern mondial ci și o religie mondială trebuie să existe ca să poată Isus reveni! Și Jack, a găsit-o: religia universală este… CRISLAMUL! Papa de la Roma se va uni cu musulmanii și for forma o singură religie! Ba chiar și evanghelicii vor fi înșelați să se crislameze! Cine este crislamitorul șef? Simplu, Rick Warren!  Nu s-a rugat el la inaugurarea lui Obama într-un mod unificator? Nu a vorbit el la adunări ale islamicilor fără să-i trimită în iad sau să-i convertească?  Nu încurajează el credincioșii din biserica lui să cultive relații cu musulmanii?  Nu a zis el să dăm jos crucea de pe biserici?  Oooops, alt rateu aici. Warren a zis tocmai invers, dar ce mai contează?  Și astfel blogăria, youtube-ul și internetul s-au umplut de texte, clipuri și alte cele, demonstrând apostazia lui Warren și înaintarea crislamului. Ce mai, a ajuns și în România, și acum face ravagii în școala de teologie penticostală! Noul guvern mondial poate funcționa în câteva luni, zic Jack și Rexella, ceea ce înseamnă că Anticristul se plimbă printre noi.

Înainte ca episodul lui Van Impe să fie transmis din nou, TBN l-a retras. Ca atare Van Impe a încetat să transmită la TBN. Așa anunța Christianity Toay încă din 2011, dar povestea a ajuns la noi doar în 2014.

4. Concluzie: navigând printre Scylla și Caribda

Dacă ești personalitate publică în ziua de azi, navigarea relațiilor dintre islam și creștinism este ca navigarea lui Ulise printre Scylla și Caribda.  Trebuie să alegi dacă pierzi tot vasul sau doar parte din echipaj. Să fi pierdut Constantineanu tot vasul?  Oare n-a mai rămas nimeni cu darul deosebirii duhurilor între penticostali? Să fie evanghelicii români cârmuiți cu totul de duhul ghicitorilor profetici?  Poate este mai bine să așteptăm pentru un comunicat oficial!

Între timp, în apele tulburi ale evanghelismului românesc, pescuiesc cu succes politicienii religioși și islamofobii. Alții, sinceri și neinformați, riscă înecul de-a binelea.  Oare nu mai citește nimeni Luca 17:2?

Advertisements